Fakültemiz Öğretim Üyesinden TUBİTAK Projesi

18 Eylül 2024 Çarşamba

Fakültemiz Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir’in yürütücülüğünü üstlendiği “Sürdürülebilir Bahçe Temelli Tarım ve Doğa Uygulamalarının, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler ve Bireylerin Ebeveynleri Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi-II” başlıklı projede, geçen yıl başarıyla tamamlanan ilk proje gibi TÜBİTAK 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Programı tarafından desteklenmiştir.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, otizmli bireylerin eğitim ve bağımsız yaşamlarını desteklemeyi, toplumla entegrasyonlarını kolaylaştırmayı ve bilimsel uygulamaların yaygınlaşmasını hedeflemektedir. 6 günlük eğitim programı, Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da katıldı.

Açılış törenine, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın ve Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir, açılışta proje hakkında bilgi verirken, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerde ve ebeveynlerinde bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişim sağlama amacını vurguladı. Projenin 6 gün süreceğini ve 15 OSB tanılı öğrenci, 15 ebeveyn ve 15 özel eğitim öğretmeninden oluşan bir gruba yönelik olacağını belirtti. Ayrıca, proje kapsamında biyoloji, kimya, tıp, gastronomi, arkeoloji, sanat, teknoloji ve spor gibi geniş bir alanda 45 etkinlik gerçekleştirileceğini ifade etti.

Proje kapsamında katkıda bulunan kurumlara teşekkür eden Dr. Öğr. Üyesi Demir, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden 17 akademisyenin, Düzce Üniversitesi’nden ise 10 akademisyenin proje etkinliklerine katkıda bulunacağını belirtti. Ayrıca, Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu'nun proje için sunduğu çeşitli imkanlardan övgüyle söz etti.

Projemiz, TÜBİTAK’ın 2023/1 çağrı dönemi kapsamında Türkiye genelinde sunulan 618 proje arasından desteklenmeye değer bulunan 68 projeden biri oldu ve 16-21 Eylül 2024 tarihleri arasında Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda uygulanacaktır.

Projede, 45 eğitmen ve 15 rehber aktif olarak görev alacak ve otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar ile ebeveynleri için disiplinler arası uygulamalar yapılacaktır. Akademisyenler ve alan uzmanları tarafından eğitimler, saha uygulamaları, etkinlikler ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Proje, Üniversitemiz önderliğinde birçok paydaş kurumun desteğiyle yürütülmektedir. Paydaşlar arasında Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi, Düzce Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu ve diğer birçok kurum ve sivil toplum kuruluşu yer almaktadır.

Proje ekibinde, Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir’in yanı sıra, Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Özak, Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Talha Aydoğan, öğretmenler Fatihcan Sürer, Ecenaz Aydoğan ve Duygu Sürer ile Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Özel Eğitim Öğretmenleri Hacı Bekir Boz ve Şükriye Kandemir Boz bulunmaktadır.

Proje koordinatörü hocamızı tebrik eder, projesinde ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz.