05 Mayıs 2025 Pazartesi
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü olarak, 14. Ulusal Özel Eğitim Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduk.
Bu yıl kongremiz, “Türkiye’de Özel Eğitimin 73. Yılı: Deneyimler ve Gelecek Vizyonu” temasıyla gerçekleştirildi. Bu tema doğrultusunda, geçmişin birikimlerinden beslenerek bugünü değerlendirme ve geleceğe dair sağlam adımlar atma fırsatı yakaladık.
Kongremizin bizler için ayrı bir önemi daha vardı: Bölümümüzün kuruluşunun 30. yılını da bu vesileyle kutladık. 1994 yılında kurulan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü, otuz yıllık geçmişinde yüzlerce mezun, çok sayıda akademik proje ve uygulamayla özel eğitimin gelişimine önemli katkılar sunmuştur. Bu kapsamda Bolu’muza büyük emekleri olan hayırseverimiz Sayın İzzet Baysal ve bölümümüzün kurucusu Prof. Dr. Yahya Özsoy’u rahmet, minnet ve saygıyla andık.
Kongremiz, Semiha Şakir Spastik Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile Özel Dilay Bakım Merkezi iş birliğiyle hazırlanan etkileyici bir açılış konseriyle başladı. Her iki merkezden toplam 21 özel gereksinimli bireyin sahne aldığı bu konser izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı.
Kongre kapsamında Bolu kültürünü yansıtan halk oyunları gösterisi sergilendi ve açılış paneli, alanında öncü akademisyenlerimiz Prof. Dr. Ahmet Konrot, Prof. Dr. Mehmet Özyürek, Prof. Dr. Sezgin Vuran ve Prof. Dr. Atilla Cavkaytar’ın katkılarıyla gerçekleştirildi.
Ayrıca, “Özel Yüreklerden Yansımalar” adlı resim ve el işi sergimizin açılışı, 2 Mayıs tarihinde Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Üzeyir Ok, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Elif Sazak Duman, il protokolü ve değerli katılımcılarımızın iştirakiyle gerçekleşti.
3 Mayıs Cumartesi günü, Eğitim Fakültesi’nde sekiz ayrı salonda eş zamanlı olarak 38 oturum düzenlendi ve toplamda 128 bildiri sunuldu.
Kongremizin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Alişarlı olmak üzere, Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Samettin Gündüz, Eğitim Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Üzeyir Ok, Fakülte Sekreterimiz Sayın Rahmi Akbıyık ve Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sayın Cemal Keskin’e teşekkür ederiz. Ayrıca iş birliğimizden dolayı Semiha Şakir Merkezi Müdürü Sayın Ufuk Örnek’e ve Özel Dilay Merkezi Sorumlu Müdürü Sayın Rıfkı Tunahan Çiftçi’ye şükranlarımızı sunarız.
Kongremize katkı sunan 22 sponsorumuza da ayrı ayrı teşekkür ederiz. Başta TÜBİTAK olmak üzere Özder Derneği, Kumaş Metal, Eğiten Kitap, Vize Yayıncılık, Pusula Kids, İz Akademi, çeşitli rehabilitasyon merkezleri ve yayınevleri kongremizin güçlenmesine önemli destekler sağladı. Golden Fries fabrikasının açık hava konserinde yaptığı ikramlar ve Selvi Sanat Merkezi'nin müzikal desteği de kongremize renk kattı.
Toplam 37 üniversiteden yaklaşık 1250 kişinin katıldığı kongremizde, 750 kişi kayıt yaptırdı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarla bilimsel, kültürel ve sosyal açıdan oldukça zengin bir ortam oluştu.
Kongre süresince alanımızın değerli akademisyenlerinin katılımıyla toplam 13 panel düzenlendi. Panellerde Prof. Dr. Sezgin Vuran, Prof. Dr. Ahmet Konrot, Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, Prof. Dr. Mehmet Özyürek ve birçok kıymetli hocamız bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştı.
Ayrıca, kongremiz kapsamında 17 çalıştay düzenlendi ve toplam 382 kişi bu çalıştaylara katılım sağladı. Çalıştaylar, özel eğitim alanının farklı konularına ışık tutan ve uygulama temelli içerikleriyle katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Kongrede 67 lisans, 24 lisansüstü öğrenci aktif görev aldı. Organizasyonun başarıyla yürütülmesinde emeği geçen başta Düzenleme Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Elif Sazak Duman, Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nesime Kübra Terzioğlu ve kıymetli araştırma görevlisi arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ederiz.
Kapanış etkinliği olarak 4 Mayıs’ta düzenlenen Gölcük gezisine 370 kişi katıldı. Akpiliç firmasının katkılarıyla gerçekleştirilen ikramlar, gezimize ayrı bir keyif kattı. Gezi sonrası öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz coşkulu ama bir o kadar da duygusal bir veda ile uğurlandı.
Bu büyük organizasyonun başarısında katkısı olan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunar; 14. Ulusal Özel Eğitim Öğrenci Kongresi’nin özel eğitim alanına ışık tutan bir miras olarak kalmasını temenni ederiz.