Seminer: "Katılım ve Başarının Bilim Sermayesi Yapısına Etkisi: PISA Verilerinden Çıkarımlar"

10 Mart 2025 Pazartesi

Fakültemizin daveti ile Federal University of Rio Grande do Sul (Brezilya)'da görev yapan ve hali hazırda Hacettepe Üniversitesi'nde misafir akademisyen olarak bulunan Prof. Dr. Matheus Monteiro Nascimento, "The Impact of Engagement and Achievement on Science Capital Structure: Insights from PISA Data" (Katılım ve Başarının Bilim Sermayesi Yapısına Etkisi: PISA Verilerinden Çıkarımlar) başlıklı bir sunum gerçekleştirecektir. Etkinlik 11 Mart Salı günü saat 14.00'da Pembe Salon'da yapılacaktır. Tüm personelimiz ve öğrencilerimiz davetlidir.

Bu etkinlik, Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Orhan Curaoğlu'nun da BAIBU Koordinatörü olarak görev aldığı Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Programı Marie Sklodowska-Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Destekleri (MSCA) tarafından desteklenen “Imagine, Innovate, Impact (i3)" başlıklı projenin yaygınlaştırma etkinliği kapsamında yapılmaktadır. 

Prof. Dr. Matheus Monteiro Nascimento, Brezilya’daki Rio Grande do Sul Federal Üniversitesi (UFRGS) Fizik Enstitüsü'nde Profesör olarak görev yapmakta olup, Fizik Eğitimi Lisansüstü Programı'nın da daimi öğretim üyesidir. 2024 yılında Münih Ludwig-Maximilian Üniversitesi'nde Misafir Profesör olarak bulunmuş ve şu anda Hacettepe Üniversitesi'nde Misafir Akademisyen olarak görev yapmaktadır (01/2025-03/2025).

2019 yılında Fizik Eğitimi alanında doktora derecesini almıştır. “Brezilya Kamu Yükseköğrenimine Erişim: Ulusal Lise Sınavı Verilerine Dayalı Kantitatif Bir Çalışma” başlıklı doktora tezi, Brezilya Eğitim Bakanlığı tarafından verilen 2020 CAPES Tez Ödülü'nde mansiyon ödülüne layık görülmüştür.

Araştırmaları, eğitim, bilgi ve bilim sosyolojisi ile fen eğitiminin kesişim noktasında yer almakta olup, özellikle eğitimde eşitsizlikler, bilim kimliği ve bilim sermayesi konularına odaklanmaktadır. Son yayınları, bu temaları ele almakla birlikte, fen eğitimi araştırmalarında teorik ve metodolojik meseleleri de kapsamaktadır.