Fakültemizde, Çocuk Üniversitesi Kapsamında Çocuklarımızı Ağırladık

26 Nisan 2024 Cuma

Fakültemiz, 24-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşen Çocuk Üniversitesi’nin ikinci gününde, Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) ile Türk Kızılayı'nın iş birliğiyle düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Fakültemizde düzenlenen ilk etkinlikte, Fen Bilimleri laboratuvarında Bilim Şenliği düzenlendi. KATUM Müdür Yardımcısı ve Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir'in koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Esra Çapkınoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Yunus Özyurt’un katkılarıyla düzenlenen bilim etkinliklerine, 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğretmen adayı 16 öğrenci gönüllü olarak katıldı.

Bilim Şenliği'ne Canip Baysal İlkokulu, Kültür İlkokulu ve 50. Yıl İzzet Baysal İlkokulu’ndan 21 öğrenci katıldı ve 8 bilimsel istasyonda çeşitli deneyler gerçekleştirdi.

Çocukların bilimle tanışması: Dokunarak, gözlemleyerek, yaparak öğrenme

Bilimi sevdirmek ve bilimsel faaliyetlere merak duymalarını sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikte, çocuklar nişasta ve suyla yapılan oobleck deneyi, sodyum hidroksit ve potasyum permanganat ile yapılan bukalemun deneyi, karbonat ve pudra şekerinin gaz yağı ile yanması sonucu ortaya çıkan Kara Firavun (Ateş Yılanı) deneyi ve lav lambası deneyi gibi deneyler yaptılar.

Çocuklar mikroskop istasyonlarında histoloji alanında algler, su kuleleri, planarya, solucanlar ve köpek balıkları bölümleri ile kan, mide, beyin zarı, bağırsak gibi dokuların hücrelerini; botanik alanında ise soğan, ayçiçeği, fasulye kökü, eğrelti otu gibi bitkilerin bazı bölümlerini gözlemlediler. STEM ve robotik istasyonunda eğlenceli deneyler gerçekleştirdiler. Formaldehit içerisindeki mürekkep balığı, zargana, kedi balığı, akrep gibi canlıları tanıyarak, dokunarak ve gözlemleyerek biyoçeşitliliğimizi zenginleştiren hayvanları öğrendiler. Bilim Şenliği, Fildişi Macunu deneyi ile sona erdi.

Çocuklar daha sonra Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üzeyir Ok ile bir araya geldi. Kariyer, uzay, hayaller gibi konularda keyifli bir sohbetin ardından çocuklara, Üniversitenin kurucusu merhum İzzet Baysal’ı tanıtan kitapçıklar ve çocuk kitapları ile kırtasiye malzemelerinden oluşan bir set hediye edildi.